Welke kantenvijl kan ik het beste kiezen?

Om je ski of snowboard goed te kunnen slijpen heb je een aantal vijlen nodig. Welke vijlen je nodig hebt staat beschreven op deze pagina.

Welke vijlen zijn er eigenlijk?

Er zijn drie soorten kantenvijlen, dat valt dus wel mee. Iedere vijl heeft weer zijn eigen grofheden. De drie vijlensoorten zijn:

  • Steenvijlen
  • IJzeren vijlen
  • Diamantvijlen

Steenvijlen

Er zijn 2 soorten steenvijlen. Met een wetsteen (Oxid Mini) kun je de bramen van je ski of snowboard weghalen. Dit moet gedaan worden voordat je begint te slijpen met een ijzeren vijl. Er is ook een natuurstenen vijl waarmee je juist de kanten kunt polijsten. De Arkansas true hard is een fijne vijl die je na het gebruik van een diamantvijl (zie een stukje verder) kunt inzetten. Deze vijl is echter alleen echt nodig als je heel fanatiek bent of aan ski- of snowboardwedstrijden deel neemt.

IJzeren vijlen

De vijlen die van ijzer zijn werken goed, je haalt makkelijk wat van je kanten af waardoor je snel een scherpe hoek hebt. Er zijn 4 grofheden. Er is een extra grove vijl (zie grove vijl op de foto), een l, een m en een s vijl (zie lange dunnen vijl op de foto). Het is belangrijk dat je altijd zo fijn mogelijk begint (s is de fijnste) zodat je niet onnodig veel van je kant af haalt. Een extra grove vijl zul je niet heel snel nodig hebben, tenzij je makkelijk en snel de hoek van je kant wilt veranderen. Via de volgende link vind je al onze ijzeren vijlen.

Diamantvijlen

Nu zijn we bij de mooiste vijlen aangekomen. Met een diamantvijl kun je kanten van je ski of snowboard polijsten zodat alle kleine slijpbramen weer weg zijn. De kant zal scherper worden en gladder. Doordat de kant gladder wordt zal deze ook langer scherp blijven. Met de grove diamantvijl kun je bramen verwijderen. Als recreant kun je kiezen voor 1 diamantvijl, een grove of medium vijl zal voldoende zijn. Ben je heel fanatiek of neem je deel aan wedstrijden, dan kun je zeker je set uitbreiden met een fijne vijl (en nog een Arkansas true hard).

Het advies voor een standaard vijlen set (voor recreanten)

Naar mijn idee zou je vijlen set moeten bestaan uit:


Wil je meer lezen over hoe je een ski of snowboard moet slijpen? Bekijk dan onze instructiepagina voor het slijpen.