Welke soorten wax zijn er?

Het lijkt soms heel veel, al die verschillende waxen. Welke zijn er nu eigenlijk en wat zijn de voor en nadelen van de verschillende waxsoorten? De verschillende waxen zijn te gebruiken voor ski's, snowboards en langlaufski's.

Soorten wax

Eigenlijk zijn er maar een paar waxen waar je uit kunt kiezen. Onderstaande soorten wax zullen op deze pagina kort beschreven worden.

  • Spray wax
  • Smeerwax
  • Hotwax hydrocarbon
  • Hotwax fluor
  • Race finish wax

Spray wax

Zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden spuit je deze wax op het belag van je ski, langlaufski of snowboard. Je laat het materiaal dat ingespoten is met de wax iets drogen en wrijft daarna de wax er verder in (b.v. met een kurk). De wax is lekker makkelijk in gebruik, alsof je jezelf insmeert met zonnebrand. Het nadeel is dat deze wax in verhouding tot hotwax minder lang mee gaat. Een spray wax zou je dagelijks opnieuw aan moeten brengen, of misschien wel na een halve dag. In deze webshop is een Natural spray wax te vinden, deze wax is voor een gedeelte biologisch afbreekbaar.

Smeerwax

Je had het waarschijnlijk al geraden, een smeerwax smeer je op de onderkant van je ski of snowboard. Deze wax wordt vaak met een soort sponsje aangebracht. Na een korte droogperiode wordt de wax met een kurk of vilt verder ingewreven. Door de wrijvingswarmte zal de wax iets vloeibaarder worden en dieper in het belag trekken. Ook een smeerwax is makkelijk aan te brengen, als kost het iets meer tijd in verhouding tot een spray wax. Een ander voordeel is dat bij de meeste smeerwaxen een kurk/vilt op het potje zit zodat je deze niet extra bij je hoeft te dragen. Ook deze wax zou eigenlijk dagelijks aangebracht moeten worden. Binnen deze shop vind je een fluor smeerwax en een Natural smeerwax. De laatste is gedeeltelijk biologisch afbreekbaar.

Hotwax hydrocarbon

De hotwaxen zijn eigenlijk de ‘echte’ waxsoorten. De waxblokken hebben qua structuur wat weg van kaarsvet maar qua effect is het toch echt wat anders. Een waxblok dient met een waxapparaat verwarmt te worden zodat deze op het belag aangebracht kan worden. De wax op je ski of snowboard kan daarna nog na verwarmd worden zodat de wax nog beter in de poriën van je belag terecht komt en je wax nog beter blijft zitten. Het voordeel van deze wax is dat ze beter presteren in de sneeuw (ook omdat er meerdere soorten zijn voor verschillende sneeuwomstandigheden), een nadeel is dat het meer tijd kost om deze aan te brengen. Ook kan het voor sommige mensen lastig zijn om de juiste hotwax te kiezen. Wil je daar advies over? Bekijk dan de pagina over welke hotwax kiezen. Een hydrocarbon wax is de wax die wij iedereen aanraden. Wil je al wax bekijken? Bekijk dan eens de specifieke wax producten. Wil je nu al lezen hoe je een goede wax kunt uitkiezen? Bekijk dan de pagina; welke wax kan ik het beste kiezen.

Hotwax fluor

Een fluor wax ziet er qua wax het zelfde uit als een hydrocarbon wax, alleen bevat deze wax (meer) fluor. Het is goed om te weten dat voor recreanten een echte fluor wax niet nodig is, dat is meer voor wedstrijdsporters (of voor echte fanatiekelingen). Daarnaast moet er altijd eerst een hydrocarbon wax aangebracht worden op het belag (als basiswax), daarna kan pas een fluor wax aangebracht worden. Dit zal ervoor zorgen dat de fluor wax beter blijft zitten. Maar wat doet het dan eigenlijk? Fluor heeft een sterk effect op water, en kan daardoor ook een sterk effect hebben op de weerstand tussen het belag en de sneeuw. Een goed gewaxte ski of snowboard voelt aan of die zweeft. Het voordeel van deze wax is dat de kwaliteit heel goed is, een nadeel is de prijs. Doordat de webshop zicht vooral richt op recreanten en om de webshop zo overzichtelijk mogelijk te houden staan deze waxen niet op de site, neem contact op als je interesse hebt in deze producten. 

Finish waxen

Dit is het echte spul. Kleine potjes poeder, kleine blokjes wax of kleine potjes met spray wax. Puur kwaliteit, voor als je net een tiende sneller wilt zijn. De finish waxen maken bij goed gebruik het belag ect heel snel. De finish waxen die Holmenkol heeft worden gebruikt door de beste materiaalmensen van de wereld. Oud winnaars van de Olympische spelen gleden goed door de finish waxen van Holmenkol. Voordeel is kwaliteit, nadeel is de prijs. Ook blijft deze wax niet een volle dag zitten. De wax is echt samengesteld voor wedstrijden. Doordat de webshop zicht vooral richt op recreanten en om de webshop zo overzichtelijk mogelijk te houden staan deze waxen niet op de site, neem contact op als je interesse hebt in deze producten.

Volgende informatieve pagina's

Nu weet je welke waxen er zijn, maar welke kies je? Bekijk daarvoor de pagina; welke wax kies je. Of bekijk de wax instructiepagina als je wilt lezen of zien hoe je kunt waxen.